Alla inlägg den 21 januari 2010

Av Susan Öhrstedt - 21 januari 2010 20:50

Den här veckan har Patrik varit ute till sjöss mycket, en natt sov de ute till havs också. Jag frågade om det inte blåste lite, vilket det hade gjort men det gillar Patrik. Det enda var att det var lite svårt när han skulle svetsa, det gäller ju att sätta svetspinnen på rätt ställe!  De har övat med olika saker, bl.a så har kanonerna testats, provskjutits alltså och navigationssystemet har prövats och maskinen ska trimmas in. Detta innebär sjömännen har fått utbildning ombord på de olika system som respektive grupp (eller vad det nu kan heta?) behöver kunna. Ni som jag vet att marina termer är ungefär som att prata klingolska, dvs. rappakalja för landkrabbor och har därför försökt att leta upp lite termer men de jag hittade hörde nog till båtlivet när allt var bättre, förr med andra ord så jag tog med det jag tyckte verkade intressant. Är Patrik en befaren sjöman! Ja, det kan man nog säga i och med att han seglat på HMS Carlskorna förr och seglat med andra betydligt mindre båtar. Med befaren menas en båtsman som var sjövan, det vill säga han hade gjort resor till sjöss och kunde jobbet ombord (Hans Högmans hemsida).

Hittade mycket intressant information om bestraffningar ombord från Hans Högmans hemsida) Det var hård disciplin ombord och straffen för överträdelser var oftast ganska hårda. Straff som utdelades var att "springa rå" och att "kölhalas".


Att springa rå innebar att förövaren hissades upp under storrån med en tyngd vid ena låret. Fästet lossades och förövaren försvann ned under vattenytan. Med hjälp av linan halades han sen in.

Kölhalning innebar att den som skulle bestraffas bands runt midjan med ett rep. Repet drogs runt kölen på skeppet. En tyngd fästes vid förövaren som hissades upp i storrånnocken. Med repet firades sen mannen ned i vattnet och drogs under kölen och up på den andra sidan. Vid passagen runt kölen hände det ofta att både armar och ben krossades eller att mannens nacke bröts. Kölhalning var i det närmaste att betrakta som en dödsdom.
Båda dessa straff avskaffades 1755.

Att rymma från fartyget bestraffades med döden. Detsamma gällde den som överföll en vakt på post eller profoss i tjänst.

Den vanligaste bestraffningen var spö med den niosvansade katten. Den bestod av ett träskaft försedd med nio repstumpar med vardera tre knutar. Den som skulle straffas hölls fast av sina kamrater medan han piskades med katten. Detta straff avskaffades 1798.

Ytterligare en bestraffningsform var gatlopp. Här fick den som skulle bestraffas springa mellan två led av manskap som med käppar slog den springande. Detta straff avskaffades 1812. Efter detta var fängelse på vatten och bröd den vanligaste bestraffningsformen. 

Synd att dessa bestraffningar har avskaffats numera. Vem ska nu dra honom i örat nu när jag inte är med honom under missionen? Så måste ni ha lite information om båten som Patrik ska bo på under nästan hela 2010. Informationen kommer från Försvarsmaktens hemsida.


HMS Carlskrona

 

En bild jag hittade på nätet, vet inte när den är tagen men det var den enda som gick att föra över hit. 

 


HMS Carlskrona är Försvarsmaktens största stridsfartyg.

Hon är ett före detta långrese- och minfartyg och anpassas just nu för att kunna fungera som  patrull- och ledningsfartyg för hela EU:s operation i Adenviken. Fartyget ska vara på plats i mitten av april och fyra månader framåt. Anpassningarna omfattar bland annat sambands- och stridsledningssystem och sjukvård.

Utöver själva fartygsbesättningen kommer Carlskrona ombord ha en "Embarked Military Force" (en styrka marininfanteri som används för att närma sig mindre fartyg), en helikopter 15 med personal, samt Europeiska unionens "Force Headquarters" (FHQ). Som stöd till fartyget kommer det baseras logistik- och underhållspersonal i Djibouti.

Efter operationen planeras hon göra tjänst som stödfartyg i Marinen.


HMS Carlskrona åter till sjöss

Publicerad: 13 januari 2010 kl 14.59 på Försvarsmaktens hemsida. Tredje sjöstridsflottiljen (3.sjöstridsflj) HMS Carlskrona med besättning förbereds nu för kommande insats utanför Somalias kust. Efter några års stillaliggande var fartyget igår åter till sjöss.

I höstas började fartyget anpassas för sitt kommande uppdrag. Exempelvis har stora modifieringar gjorts på manöverbryggan och i stridsledningscentralen.
Personal från Försvarets materielverk, Marinbasen och Kockums har trots snäva tidsförhållanden hunnit färdigt i tid, så att första proverna till sjöss kunde genomföras enligt plan.

Håkan Nilsson är fartygschef på HMS Carlskrona:
– Vi har nu gjort de första proven i en lång serie med bra resultat. Idag har vi gjort ankrings- och maskinprover och de närmaste veckorna väntar mer avancerade tester.

Fakta om insatsen

HMS Carlskrona kommer att ingå i Operation Atalanta som är EU:s första marina insats. Under 2009 bidrog Sverige med korvetterna HMS Stockholm, HMS Malmö och stödfartyget HMS Trossö under namnet ME01. Syftet med Atalanta är att skydda FN:s livsmedelsprograms (WFP) hjälpsändningar och sjöfarten i området mot pirathotet.

HMS Carlskrona kommer att kasta loss från Karlskrona lördagen den 13 mars. Insatsen i området påbörjas den 15 april. Under de fyra första månaderna kommer ett svensklett styrkehögkvarter (FHQ, Force Head Quarter) ombord som leder EU:s fartyg i området. Insatsen kommer att förlängas med ytterligare två månader under hösten. Fartyget beräknas återkomma till hemmahamnen under första halvan av december 2010.


Fakta om HMS Carlskrona (Vill ni följa vad som händer är Försvarsmaktens hemsida att rekommendera).   

Längd:
105,7 m

Bredd:

15,2 m

Djupgående:

4,0 m

Deplacement:
3.150 ton

Fart:

20 knop

Beväpning:
 
40 mm och 57 mm allmålskanoner, kulsprutor


Besättning:

Under operation ATALANTA, 104 officerare och sjömän i själva nyckelbesättningen.




Ovido - Quiz & Flashcards