Alla inlägg den 26 januari 2010

Av Susan Öhrstedt - 26 januari 2010 20:55

Jag har en massa förkortningar på jobbet som man slänger sig med kollegor emellan, som APT, VPL, SVPL, HB, BH, Dsk, Ssk, Uskor mm. Ni får gärna gissa på alla utom Dsk, Ssk och Uskor för de är nog för enkla. Men Patrik slänger sig med uttryck även utanför sin militära värld och man fattar ingenting emellanåt.  Ja, ja jag vet att de finns de av er som läser detta som tycker att jag inte fattar någonting någonsin  ;) Som ni har sett på bilder av honom i tidigare inlägg är han långhårig numera och inte alltid nyrakad och det var en på båten som skulle förklara för en annan vem Patrik är. Förklaringen blev ”han som ser ut som en kriminell Jesus”.  Här kommer lite marina uttryck som Patrik säger ibland.  


Mäss – ett visst antal hytter i en sektion, eller som Patrik sa ”en bunke hytter”.

Mässpengar – Pengar från det militära som man kan utnyttja på utflykter eller köpa öl för på båten. Ingår som en förmån i lönen.  

Klart skepp – Fartyget går upp i full beredskap, som i detta fall vid eventuella piratjakter.

Intenentur – Kök och tvätteripersonal.     

Skrovare – Skrovmekaniker, förr hette det timmerman. Patrik är skrovare.

Beväring – Värnpliktiga, de är inte med nu för tiden på denna typ av missioner.

Backen – Ligger längst fram på fartyget, utrymmet framför bryggan.

SLS – Stridledningscentral.

Skeppstekniska – Skrovmekaniker, elektriker och motormän.

Backning/skaffning – Kost.


Mässen har tillsamman vissa ansvarområden vad gäller städning och de ska då städa en korridor, ett trapphus, ett klassrum.  (Helt otroligt att det inte har andra uttryck för det också) En allmän toalett, deras egna toaletter, dvs. två stycken på 18 man. Gäller att inte bli nödig när någon annan är där bara. Undras om Patrik kan sitta i fred lika länge där på toa som hemma? Egna hytterna och verkstaden.  

Ovido - Quiz & Flashcards