Alla inlägg den 30 mars 2010

Av Susan Öhrstedt - 30 mars 2010 19:52

Så har den drabbat mig igen…bloggtorkan, har ingen aning om vad jag ska skriva om. Det finns mycket som berör och som är värt att skriva om men jag orkar inte engagera mig i något sådant idag. Fast nu kom jag på en sak, Patrik har precis passerat Suezkanalen med HMS Carlskrona, han sa över telefon att det skulle ta ungefär 16 timmar. Sen efter det dröjer det några dagar till innan de är framme i Djibouti och där börjar övningarna igen fast under lite andra förhållanden, hettan.


Här kommer lite fakta om Suezkanalen hittat på NE.se (Nationalencyklopedin).

Suezkanalen [svenskt uttal sʉe:´s-], en av världens viktigaste sjöförbindelser vilken sträcker sig från Port Said vid Medelhavet till Suez (Bur Tawfiq) vid Röda havet. Suezkanalen, som saknar slussar, är 169 km lång och 100–135 m bred och blev färdig 1869. Kanalen minskade restiden sjövägen från Europa till Asien med omkring en månad. Suezkanalen har byggts ut vid flera tillfällen, varvid särskilt djupet ökats. Fullastade tankbåtar på upp till 140 000 ton dödvikt och 16 m djupgående kan nu passera.

Suezkanalen byggdes 1859–69 under ledning av fransmannen Ferdinand de Lesseps av ett kanalbolag, ägt av franska finansintressen och den egyptiska regeringen. År 1875 köpte Storbritannien upp ca 45 % av bolagets aktier. Egypten nationaliserade kanalen 1956, vilket utlöste Suezkrisen. I samband med sexdagarskriget mellan Israel och arabstaterna 1967 stängdes Suezkanalen och öppnades åter först 1975.


  

Förhoppningsvis är det isfritt där HMS Carlskrona är nu, annars är de verkligen ute och seglar!

Ovido - Quiz & Flashcards