Alla inlägg under december 2009

Av Susan Öhrstedt - 19 december 2009 17:55

Ville bara spy på allt som hade med HMS Carlskrona och Patriks militära liv igår kväll när han kom hem. Visst är det intressant att höra vad han gjort under veckan som han varit i Karlskorna men sen när det bara fortsätter hela kvällen. Då menar jag inte bara snack till mig om det utan också på facebook och allt och alla runtomkring ja då är det bara för mycket! Ni vet när någon nära vän till er blivit kär och bara pratar om denna person hela tiden, vad han/hon sa, eller inte sa och vad han/hon hade på sig och vad han/hon gjorde osv.

För att jag ska få berätta om min vecka måste jag verkligen avbryta och TA plats. Mitt liv är väl inte så himla spännande som Patriks, med tanke på att jag jobbar som socionom, men sista tiden har det varit turbulent och mycket som hänt och det måste jag få prata av mig hos någon. Nej, nu är han långledig och hemma i den civila världen ett tag så den militära världen får gott maka på sig lite!  

  

Här har ni bevis på att det inte bara är snack, även om det är mycket snack om det! Man skulle ju kunnna tro att det är en polisbild med tanke på att han ser ut som en Hells Angels-wannabee;)  


Av Susan Öhrstedt - 17 december 2009 19:12

Vacker julängel gjord av Tyra, strax innnan ena hunden förstörde den.



      Belysningen utomhus tindrar och gnistrar så fint i snön nu. Julstämningen kom med stora myskliv då snön äntligen kom till Skåne och fick stanna på marken mer än en sekund. Men i morse var det mindre kul, fick satsa rejält redan inne på våran innergård för att ta mig igenom första drivan på en meter. Hade verkligen inte tid till att skotta snö. Tror ni inte att jag fick möte på grusvägen, men jag upptäckte det i tid och stannade vid en infart till en granne och hoppades verkligen på att jag skulle kunna ta mig därifrån sen. Det gick och jag gasade på rätt så bra för annars hade jag fastnat i en driva. Om jag skulle ha tappat däckgreppet hade jag bara hamnat på en åker så jag hade inget att förlora. Normalt tar det 35 minuter till jobbet idag tog det en timme och folk körde samma hastighet på asfaltsvägarna som jag gjorde på grusvägen, suck! Hem var väglaget ändå värre i och med att alla kört ner snön i vägbanan. Tyra hade faktiskt skottat lite när jag kom hem, sånt gillar jag.


Tittut!

        

Valla och Ebba leker i snön, nu när det är snö ute ska till och med gamlingen med ut så fort jag ska stoppa i ved i pannan. det gör hon inte annars.  

Av Susan Öhrstedt - 17 december 2009 19:03

Tyra blev framröstad på hennes skolan till att bli årets Lucia. Det är tvåorna som håller i Lucia-firandet varje år på Victum i Helsingborg. De hade övat in ett riktigt långt sångprogram med ungefär tio sånger och en lärare kompade på gitarr. Vi gjorde om en vanlig batteridriven Luciakrona till en med levande ljus och jag fick självklart klä in den med lingonris...men fint blev det! 





 



        

Av Susan Öhrstedt - 15 december 2009 19:28

Det snöar i Ekeby och det händer inte alltför ofta. Tyra fick övningsköra lite idag  efter jobbet och prova på lite halkkörning...både jag och bilen överlevde  

Men det kunde kanske ha slutat så här....;)


Patrik är som vanligt i Karlskrona och denna vecka är det mycket utbildningar som ska göras sen blir det julledigt ända till den 7 januari. Det var ett stormöte i måndags om att missionen blivit förlängd och att man kan göra en intresseanmälan om man går med på att vara kvar till den 3 december istället för början av augusti. Patrik vet inte hur han ska göra, både han och jag hade sett lite mer pengar i lönekuvertet varje månad när man gör en sådan här grej. Men de försökte få upp lönerna på stormötet men det gick inte, det var enligt de avtal som fanns. Avtal kan väl alltid omförhandlas tycker jag, men tänk om alla skulle hoppa av nu och inte gå med på förlängning, det finns det tydligen pengar till. Då skulle allting börja om från början igen med nya anställda och det kostar PENGAR! Ja, ja, jag jobbar i en kommunal verksamhet och Patrik just nu i en statlig och det är inte alltid så kostnadseffektiva ;)


Julen närmar sig med stormsteg, eller snösteg kanske...och Tyra tjatar om att göra julgodis, jag säger att det kan hon väl göra själv för jag har varken tid eller lust. Men ikväll ska vi trycka nejlikor i apelsiner, det luktar så otroligt juligt och gott, självklart ska vi ha röda band runtom också.  


Vilket julgodis tycker ni bäst om?

Knäck.

Rocky road.

Fudge.

Ischoklad.

Chokladtryffel.

Kola.

  

Av Susan Öhrstedt - 13 december 2009 21:01

Jag har förpestat Patriks söndag med lite frågor kring FN-tjänsten. Ni som jag undrar väl över hur det går och vad han gör om dagarna i Karlskrona. Förhoppningsvis kommer nedanstående text bringa lite klarhet om Patriks nya liv. Kom gärna med egna frågor om ni funderar över något.   

 

Hur kom det sig att du sökte en FN-tjänst?

Från första början för att jag ville vara på havet, eftersom jag seglade jolle när jag var liten.


Du sökte även förra gången då de sökte personal till Adenviken och blev då reservare. Vad tänkte du om det?

De ville väl ha yngre förmågor.


Hur fick du veta om dessa tjänster?

Den första omgången var via teven, den andra var genom tidningen Helsingborgs dagblad (HD) .


Vad var det för tjänster som du sökte?

Motorman i första hand och skrovmekaniker i andra hand.


Vad innebär motorman och skrovmekaniker?

Motorman har hand om motorerna, vattenförsörjning, el – generatorer och lite annat.

Skrovmekaniker är som en fastighetsskötare fast på en båt, jag ska laga och serva det mesta som inte tillhör maskin. Kallades även för timmerman i och med att båtarna var av trä förr. Det är därför som vår gradbeteckning består av två korslagda yxor. Som exempel kan nämnas att motormän har en båtpropeller.


Vilken befattning har du?

Skrovmekaniker denna gång men förra gången var jag motorman och det var då när jag gjorde lumpen. (Lååångt tillbaka i tiden, reds anmärkning).


Hur kändes det när du åkte till Karlskrona första dagen på det nya jobbet?

Det var med lite fjärilar i magen men även nyfikenhet hur det skulle bli att återse båten (HMS Carskrona) efter så många år, men också hur jag skulle orka med ett militärt liv med uppställningar och annan ”skit”.


Vad tänkte och tyckte de där hemma om detta?

Ja, de blev inte så glada, särskilt inte Susan. Trots att hon hjälpte till med ansökan, säkert hennes förtjänst att jag fick jobbet (reds anmärkning). Men samtidigt så hade Susan aldrig låtit mig söka tjänsten om jag inte skulle få ta den. 

Tyra, Patriks bonusdotter fick samma fråga och hon svarade så här: Tyra tyckte det var bra att han skulle åka iväg, (lite glad) för att slippa honom, men blev mest glad för hans skull eftersom han så gärna ville göra detta.


Nu har det gått cirka en och en halv månad sen du började, hur går det?

Det går bra, ”tvålar skiten ur småbarnen”.  Förvånad över att det går bra även om jag är mycket äldre än de flesta, och att det var många som var så unga. Denna vecka som gått klarade jag alla FYS-testerna.  Patrik fortsätter med att säga att han inte saknar sin fru under veckorna då han är van att vara hemifrån med resejobb. Sen är det mycket nya intryck och mycket som händer under veckorna men vanan att vara hemifrån i perioder gör ju mycket.  


Reflektioner:

Många frågar om det inte är farligt och hur kan din fru gå med på detta, de är också nyfikna på vad Patrik gör i Karlskrona och hur det går för oss som är hemma. Alla tre tycker väl att det inte är så farligt, det kan hända farliga saker både hemma och på jobbet också. Något som överrumplat mig är att saknaden av att ha någon att dela det vardagliga livet med blivit så stort. Det är svårt att ta igen hela veckan händelser, känslor och tankar över helgen.

För att inte helt pinas av leda om kvällarna så går Patrik och några sjömän till en pub ungefär en gång i veckan, Patrik håller på att gå igenom den pubens ölsortiment och har inte kommit så långt ännu. Men hälsosamma saker blir det också, tränar några kvällar (i varje fall säger han det till mig). Tyvärr har Patrik börjat snusa igen, blä och det är verkligen inte hälsosamt! Sen gnäller han över att det är kallt på luckan, vaknar av att han fryser på nätterna. Det är inte lätt när han inte har sin fru som kan värma honom vid sin sida. Trodde att soldater/sjömän skulle bli mindre gnälliga av det militära livet! Mus eller man? Det kan man verkligen undra över och jag är tydligen inte den enda som funderar över detta för hittills har Patrik fått ut större handdukar när han hämtar ut dom, så kallade kvinnohanddukar. Kvinnohanddukar är till för att skyla mer av sin kropp eftersom de delar samma duschutrymme. Kan det vara för att Patrik har så långt hår? Eller han är en sådan hunk att han måste skyla mer av sin kropp för att inte kvinnorna på regementet ska bli förtjusta i honom!


Det är inte varje dag som Patrik kryper för mig, gissa om jag njöt  Han håller på att montera på ett höj och sänkbart skrivbordsunderrede på vårat skrivbord.



     

Uppklädd inför julbordet som Patriks jobb hade i lördags kväll, supergod mat! 













  

Av Susan Öhrstedt - 10 december 2009 19:58

Jobbar mycket nu så tid till att skriva här finns inte riktigt, hade en fartfylld dag idag på jobbet. Alla andra var på utbildning så jag fick hålla ställlningarna och ta telefontiden 8.30-11.30 och givetvis hade allt möjligt extra besvärligt och omständigt tänkt att dyka upp just denna dag. Men jag är lite stolt över mig själv eftersom jag lyckades fixa allting. Gissa om jag känner mig som en urvriden gammal disktrasa nu!

Snart är det helg igen, det går så himla fort och min soldat/sjöman kommer hem snart. Han har hittills klarat FYS-testerna, bara simningen kvar men som han sa själv, det räknas inte då det är så enkelt. Ja, jag vet inte, det kan vara väldigt jobbigt. Håller tummen för att han klarar det!

Tyra har en kompis här och de har precis ätit chokladtomtar och hennes kompis säger just när hon tuggat i sig huvudet på chokladtomten "konstigt att tomten ger en julklappar på julafton trots att man äter upp hans huvuvd". Trots att de är 17 år så märks det att de är barn i sitt sinne emellanåt. Undras om de får några julklappar nu?      

Av Susan Öhrstedt - 8 december 2009 19:25

Idag var det dags för den stora besiktningen för Patrik, undrar om det blir körförbud  Läkarundersökning från topp till tå och om han har tur en extra där bak, bend over... Jag vet redan vad det är för fel på honom, han fastnade för en stockholmsbrud som mig!

När jag skriver här om min mans liv just nu i det militära använder jag mig säkert av fel termer i massor men jag kan inte så mycket om den världen. Heter det egentligen FN-soldat när det är sanktionerat av EU? (Har för mig att EU är inblandat) Jag menar vem har hört talats om EU-soldat och dessutom så är han inte soldat utan sjöman. Man kan ju inte påstå att mina två veckor i Skillingaryd med Kvinnliga bilkåren för minst 18 år sedan gav mig en omfattande inblick i en soldats/sjömans liv.

Jag var ledig igår och det behövde jag verkligen, passade på att träna lite och meditera. Glömde inte heller av att bara skrota runt lite då och då under dagen. Tillbaka på jobbet idag igen och en hel del hembesök blev inbokade, många som vill träffa en biståndshandläggare för att diskutera hjälp via kommunen. Det är dessa besök som jag i varje fall tycker är mest givande, då man träffas på vårdtagarens hemplan och får se hur de bor. Ibland undrar man över vilka man jobbar med egentligen...för en dag hörde jag genom korridoren längre bort ifrån där jag satt att en kollega frågade en annan kollega om "är det du som är du idag, eller är du någon annan". Lite schitzat, men det har och göra med att ibland hoppar vi in för varandra och täcker upp och då blir man ju en annan!


Denna bild är tagen för några år sedan när vi höll på med att riva det gamla. Tror ni att det regnade in just då?   

      

Av Susan Öhrstedt - 6 december 2009 11:40

Jag tänkte att ni liksom jag behöver få känna lite julfrid i denna stressade värld som vi lever i. För jag kan i varje fall inte låta bli att fundera över hur de flesta människor fungerar. Var och handlade igår och visste att jag inte kommer att vara ensam i köpcentrumet. Det som slår en är hur stressade folk är, ihåliga i blicken och bara tänker på sig själva. Vad har detta att göra med julen överhuvudtaget? Stressa för att få förhoppningsvis en dags julfrid på julafton, det går inte ihop i min värld i varje fall. Varför inte försöka vara harmonisk året om och ta saker och ting med ro. Vet att jag skrev om min egen stress sist men den har inte med julen att göra. Harmoni försöker jag verkligen leva efter varje dag och det är jobbigt för det är nog enklare att bara gnälla och stressa.

Hoppas ni kan känna lite julfrid med nedanstående bilder!


Över till hemma hos repotaget!

Familjen Öhrstedt köpte en avstyckad gård 2000 och flyttade in 1 december samma år. Redan på visningen såg de potentialen som huset och de andra byggnaderna hade. Patrik berättade att när visningen var så vände många halvvägs upp i trappan till ovanvåningen eftersom den var väldigt liten. Många hade stor familj som var och tittade på huset och insåg att rummen inte skulle räcka till. Enligt dåvarande ägare hade det varit minst 50 familjer och tittat under den öppna visningen en grå-kall höstsöndag. Vi fastande direkt, sa Susan och tyckte stället passade oss perfekt både läges - och prismässigt. Den avstyckade gården ligger två mil utanför Helsingborg och har nära till både flyg, Köpenhamn, Malmö och härliga skogar.   

 

Julpyntat överallt i huset som tonårsdottern gjort! Vy från allrummet över kök och vardagsrum.

 

Sedan dess har ständiga renoveringar och uppfräschningar pågått. Ibland blir vi båda så trötta på allt som behöver fixas och ses över, men det är en del av våran livsstil att bo så här, även om vi inte orkar med ibland, säger både Patrik och Susan med eftertryck och skrattar. De fortsätter med att de vid tillfällen av renoveringsleda håller uppe ett tag för att få tillbaka inspirationen och orken. De gör det mesta själva och tar pengar från sina löner när material behöver handlas. En byggfirma anlitades då två stora kupor skulle byggas på ovanvåningen våren 2005. Patrik tog semester under den period som byggarna var här och hjälpte till under tiden. Innan denna stora ombyggnad jobbade Patrik borta mycket så då rev Susan det mesta på ovanvåningen själv.


  

Julen i en bur! 

 

En elektriker har också anlitats även om Patrik skulle kunna gjort det själv men man ska behörighet för att försäkringar ska gällas. Men den överhängande orsaken till att en elektriker fixade elen var att någon innan pulat lite här och där med elen och det såg inte riktigt bra ut när vi skulle reda ut det hela, berättade Patrik.

   

Vardagsrummet.

 

Vi har hållit på sedan vi flyttade hit med att fräscha upp Sollyckan som vi har döpt stället till. Ovanvåningen tar sin tid att få färdigt då vi fixar det mesta själva och jobbar heltid, säger Patrik och Susan i mun på varandra . Under intervjun framkom också att Patrik haft mycket resejobb och är borta igen under veckorna då han blev antagen som FN-soldat, men att en kronisk sjukdom ställer till det för Susan ibland som gör att hon inte kan hålla på att renovera under sämre perioder.  

Den gamla vedeldade spisen sitter kvar och en modernare kamin har monterats in.    

 

Det har varit stunder då jag i varje fall helt gett upp och bara skulle vilja sälja stället, men så har jag sansat mig och än så länge bor jag kvar, ler Susan. Just nu sover Patrik och Susan i ett annat hus på tomten, i gästrummet för att kunna jobba ostört på ovanvåningen, utan rädsla för att damm och annat ska komma in i sovrummet.

 

Denna skänk byter skrud efter årstider och humör, just nu är det adventljus som pryder den.  


  

Närbild på kökslampan som tonårsdottern dekorerat, julstrumporna inhandlades i Michigan USA för två år sedan till djuren i huset.


Nu funderar de på att anlita någon för att göra vissa saker på huset då rotavdraget finns numera. Mycket jobb har också lagts ner på trädgården sen de tog över stället, det finns anledning till att återkomma till detta par och deras paradis på jorden i ett annat repotage.        

  

Ovido - Quiz & Flashcards